[update] Apple iPad 2

mrt 02 2011

Na maanden lange speculatie was het dan eindelijk zover! De 2e generatie iPad werd vandaag door niemand minder dan Steve Jobs zelf onthult ondanks zijn ‘medical leave’.
Ik zal niet teveel in detail treden, dat kunnen de diverse Apple en tech gerelateerde sites veel beter, maar hier onder een korte samenvatting van de features.

Volledig nieuw design!

Het uiterlijk van de iPad is flink veranderd, zo is hij 33% dunner dan de 1e generatie iPad en weegt hij 80 gram minder. Dit alles zonder ten kosten te gaan van alle techniek binnenin. Tevens zal de 2e generatie iPad in zowel zwart als wit verkrijgbaar zijn vanaf de 1e dag.

Snellere hardware!

De iPad zal voorzien zijn van de nieuwe A5 chip van Apple. Dit is een dual-core 1GHz processor. De opslag capaciteit blijft net als bij de 1e generatie iPad hetzelfde, 16Gb, 32Gb en 64Gb. Door de snellere processor is de iPad nu tot 2x sneller dan zijn voorganger en door een verbeterde grafische chip zijn de grafische prestaties tot wel 9x! beter dan voorheen. Het display is hierbij wel hetzelfde gebleven met 9,7″ en 1024 x 768 pixels. Het is nu wel mogelijk om door middel van een nieuwe adapter HDMI in 1080p op een HD tv te krijgen. Over het werkgeheugen is (nog) niets bekend. De iPad beschikt nu, net als de nieuwste iPod Touch en iPhone 4 over een gyroscoop. De batterij duur is met 10uur onveranderd.

Camera’s!

Zoals vele geruchten al voorspelde heeft de iPad nu een camera aan de voorkant die het mogelijk maakt Facetime gesprekken te voeren met iPhone’s (4e generatie), iPod touches (4e generatie) en Mac’s (met optionele Facetime software). Tevens heeft de iPad nu ook aan de achterkant een camera waarmee zowel foto’s als video’s gemaakt kunnen worden naast het gebruik als secundaire camera voor Facetime (je kunt switchen tussen de voorste camera en achterste camera). De camera voorop maakt beelden van vga kwaliteit, 2 megapixels en 30 fps, wat voor Facetime voldoende is. De camera aan de achterkant is van HD kwaliteit met 720p, 30 fps en 5x digitale zoom. Met de camera is het tevens mogelijk om Photo booth te gebruiken en in iMovie direct video op te nemen en te bewerken.

Software!

Zoals ik hier boven al zei, komt ook Photo booth en iMovie nu naar de iPad evenals Garageband. iMovie en Garageband zijn 100% compatible met de Mac versies zodoende kun je een project dat je bijv. in Garageband op de iPad start afmaken op de Mac. iMovie bied diverse nieuwe thema’s en nieuwe precisie editing mogelijkheden. In Garageband kun je een groot assortiment aan instrumenten on-screen bespelen, maar het is ook mogelijk bijv. een echte gitaar op de iPad aan te sluiten door middel van speciale adapters. Naast deze nieuwe apps zal ook een nieuwe versie van iOS verschijnen voor de iPad en tevens als update te downloaden zal zijn voor andere ‘iDevices’. iOS 4.3 maakt het o.a. mogelijk de schuifknop aan de zijkant naar keuze in te stellen als mute-knop of rotatie lock. Verder zal Safari nu voorzien zijn van nieuwe Javascript ‘Nitro’ technologie die er voor zorgt dan Safari nog sneller is.

Accessoires

Voor de vorige generatie iPad had Apple zelf accessoires gemaakt die direct beschikbaar kwamen. Ook dit keer hebben ze dit weer gedaan. Alleen in plaats van een ‘portfolio’ style hoes hebben ze dit keer gekozen voor wat ze zelf noemen een ‘Smart Cover’. Dit is een cover die door middel van magneetjes aan de zijkant en voorkant van de iPad vast zit om zo het glas van het scherm te beschermen. Deze ‘Smart Cover’ is er in 10 kleuren waarvan er 5 van polyurethane gemaakt zijn en 5 van leer. Deze ‘Smart Covers’ beschermen het glas en zorgen er voor dat de iPad automatisch in- en uit stand-by gehaald word. Tevens kan je hem gebruiken als stand zodat je voor zowel het typen op de iPad als het bekijken van films of foto’s onder een optimale hoek kunt doen. Tevens zal er zoals ik al eerder zei, een speciale adapter beschikbaar komen waarmee het mogelijk word via een HDMI kabel de iPad op je tv te kunnen aansluiten. Deze adapter heeft een HDMI poort en een 30-pin connector poort zodat je de iPad ook nog kunt opladen terwijl je’m op je tv aangesloten hebt. Met de adapter is het nu mogelijk om het exacte beeld van je iPad, dus ook het sprinboard op de tv weer te geven. Hiermee heb je dus hetzelfde als wat Apple tijdens hun presentaties doet.

UPDATE:

Doordat de nieuwe iPad andere afmetingen heeft, is er tevens een nieuw dock beschikbaar.

Conclusie

De 2e generatie iPad, ofwel de ‘iPad 2’ is een flinke stap voorwaarts en legt de lat wederom hoger voor de concurrentie. Nu zul je denken, “hier moeten we weer een paar maanden op wachten zeker?”. Maar niets is minder waar. Vanaf 11 maart zal de iPad 2 in Amerika in de Apple Stores liggen en vanaf 25 maart al! zal de iPad 2 in Nederland en een heel aantal andere Europese landen in de winkels liggen. Dus eind deze maand kun je al over een iPad 2 beschikken! Nu zul je vast denken, “dit gaat weer een fortuin kosten natuurlijk met al die nieuwe features”. Maar ook dat is wederom niet waar. De prijzen blijven hetzelfde als de 1e generatie iPad. De 1e generatie iPad blijft nog te koop tot de voorraden op zijn tegen een gereduceerd tarief!

Voor meer informatie over de iPad 2 kun je natuurlijk terecht op de website van Apple zelf maar ook op de diverse Apple en tech blogs van onder andere One More Thing, iPadclub, Gizmodo en Engadget.

Reacties uitgeschakeld voor [update] Apple iPad 2

Comments are closed at this time.